České Rugby Ženy

Tento web je neoficiální a informace a výsledky zde uváděné jsou občas zveřejněné dříve, než došlo k jejich kontrole a oficiálnímu schválení Českou rugbyovou unií.

Mohou tedy obsahovat drobné nepřesnosti. Pro čistě oficiální informace se musíte vrátit zpět na hlavní stránky České rugbyové unie.

Plážové ragby v Hongkongu

Hlavní hongkongský turnaj je „obložen“ mnoha dalšími ragbyovými akcemi od turnajů dětí až po veterány. Kromě toho se tu hrají také desítky, patnáctky a také turnaj plážový. Hongkong tak skutečně naplňuje své hlavní heslo – týden plný ragby. Turnaj v plážovém ragby se konal letos sice teprve po třetí, ale už se stihl stát největší akcí tohoto druhu v Asii. Hrálo se na nejkrásnější hongkongské pláži Repulse Bay, lemované stavbami, které navrhovali takoví světoví architekti, jako je například Norman Foster. A po utkání můžete rovnou skočit do teplého Jihočínského moře. Ve svahu nad pláží sídlí i drak, který je duší Hongkongu a který přes pláž občas do moře vychází a zase se vrací zpět do nitra hory. Aby měl volný průchod, budova, která mu stojí v cestě, má uprostřed obří otvor, kterým může drak prolétnout.
Ale zpátky k turnaji. Turnaj není jen ragbyový, hraje se tu i netball (u nás prakticky neznámá, ale ve světě velmi rozšířená hra, příbuzná košíkové) a pozor, sportovní verze vybíjené. Vybíjená, která je u nás brána spíše jako dětská hra pro první stupeň základky, má ve světě i svou sportovní variantu.
Ale ragby je samozřejmě ta hlavní část celého turnaje. Hraje se v několika kategoriích od dětí až po muže a ženy. A atmosféra je přesně taková, jaká má u plážového ragby být – mírně bláznivá, s dostatkem piva, muzikou a zábavou pro všechny generace. Na turnaj zavítal například i Waisale Serevi – legenda světového sedmičkového ragby, a Ben Gollings, nejvíce bodující hráč v historii sedmičkového ragby. Obě dvě hvězdy vedly zdarma několik ukázkových tréninků pro dětské zájemce.
Ženské kategorie se zúčastnilo osm týmů:
Valley Black
Valley White
Valley Red
Valley Pink
Awesome B-eaches
Borrelli Walsh Tigers
Revo Ladies
Jellyfish

Týmy Valley se skládaly z místních hráček, většinou v Hongkongu pracujících cizinek, a týmy se jmenovaly po známé hongkongské čtvrti, ve které leží i hlavní ragbyový stadion: Happy Valley – Šťastné údolí. Dámy z týmu Jellyfish se zase pyšnily tím, že v jejich řadách nastoupila jedna bývalá anglická reprezentantka, jedna jejich hráčka je (údajně) vzdálená příbuzná Sebastiena Chabala a jedna si prý několikrát telefonovala s Jonnym Wilkinsonem. Tyto informace alespoň byly uvedeny v oficiálním turnajovém programu, ale vzhledem k tomu, že se jedná o turnaj plážový, jistě není potřeba ověřovat jejich pravdivost.
Na hřišti se ovšem bojovalo s plným nasazením.
Ve finále se nakonec střetly týmy Valley Black a Valley Red, tým Valley Black zvítězil na pětky 5 : 1.

Pláž Repulse Bay v celé své kráse

Těžko na hřišti

Veselo v hledišti

Někteří diváci se bavili tím, že věc tak typickou pro plážové ragby – skoky bodujících hráčů do brankoviště – známkovali na krásu

Na plážový turnaj zavítalo i spousta známých hostů: Tana Umaga

Waisale Serevi (zcela vpravo) vedl Trenérskou kliniku

Ben Gollings, nejvíce bodující sedmičkový ragbista všech dob, předvádí zájemcům svá ragbyová kouzla

Vítězný tým Valley Black získal i odměnu 12 000 hongkongských dolarů (asi 30 000 korun)

« »