České Rugby Ženy

Tento web je neoficiální a informace a výsledky zde uváděné jsou občas zveřejněné dříve, než došlo k jejich kontrole a oficiálnímu schválení Českou rugbyovou unií.

Mohou tedy obsahovat drobné nepřesnosti. Pro čistě oficiální informace se musíte vrátit zpět na hlavní stránky České rugbyové unie.

Český tým překvapil favoritky

Na Mistrovství Evropy žen v sedmičkovém ragby, které se konalo o víkendu 8. a 9. června v Praze, český tým zazářil jak výsledky, tak přístupem, odhodláním a předvedenou hrou.
Hrálo se na ragbyovém hřišti Sparty ve Vysočanech. Divize A, ve které byly naše hráčky nasazeny, se po zapojení dalších zemí stala prakticky nevypočitatelnou. Účinkují v ní jednak země, které v nedávné době hrály i v nejvyšší divizi TOP 12 – jako Moldavsko, Švýcarsko či Švédsko, jednak země s ragbyovou tradicí, které se ale sedmičkových ženských soutěží až donedávna příliš neúčastnily – jako Rumunsko či Gruzie. Podle papírových předpokladů bylo z dvanácti účastníků devět týmů, které mohly bojovat o čelné pozice. S našimi hráčkami se jako s favoritkami zase tak úplně nepočítalo. To ale holky rázně změnily při nástupu ke svému prvnímu utkání se silným Švýcarskem, se kterým prohrály před dvěma týdny v Amsterodamu. Nasazení od první vteřiny přineslo ovoce – Švýcarky pod tlakem našich dívek znervózněly a už se v utkání vůbec nechytly.
Švýcarsko – Česká republika 5 : 29
V průběžných výsledcích se začali rýsovat trochu jiní favorité, než se čekalo před turnajem. Skvěle připravené Belgičanky hned v prvním utkání smetly Dánsko, na začátku překvapilo Polsko dobrou hrou a výhrou nad Rumunskem, Chorvatsko porazilo Gruzii a Moldavsko s několika atletickými „sprinterkami“ v týmu se výhrou nad Maďarskem také zařadilo mezi favority mistrovství.
Český tým hned v druhém utkání narazil právě na Belgii a nutno podotknout, že za celý turnaj byly Češky nakonec jediné, kdo s Belgičankami dokázaly sehrát vyrovnané utkání. V prvním poločase náš tým prohrával 0 : 17, ovšem na začátku druhého stáhnul rozdíl na 14 : 17 a začal Belgičanky tlačit. V té chvíli ovšem jedna Belgičanka prokličkovala individuálně naší dosud kompaktní obranou a i díky kopu zvýšila na 14 : 24. Tento stav už zůstal až do konce.
V dalších dvou sobotních utkáních český tým exceloval a na slabších týmech si „nadělal“ řádné skóre (což se ukázalo jako důležité pro druhý den).
Česká republika – Dánsko 35 : 7
Maďarsko – Česká republika 0 : 33

Po prvním dnu byl český tým na druhé příčce tabulky a k postupu do semifinále Cupu potřeboval v prvním nedělním utkání buď remizovat (díky lepšímu skóre) nebo zvítězit nad silným Moldavskem.
Utkání s Moldavskem se vyvíjelo dramaticky. Téměř celou první půli měly Moldavanky míč, útočily, naše je ovšem výborně zorganizovanou obranou vždy zastavily. Nakonec naopak naše hráčky v protiútoku položily, po pětce prokoply a ujaly se vedení 7 : 0.
V další části hry se střídaly útoky na obou stranách, naše hráčky měly několik šancí na zvýšení skóre, ovšem tentokrát bodovaly z protiútoku Moldavanky a srovnaly na 7 : 7. V konci utkání byly naše hráčky opět nastěhované na půli soupeřek a snažily se udržet míč pod svou kontrolou. V nastavovaném čase získaly trestný kop, Bára Bendová zvolila kop do autu a tím de facto ukončila hru. Skvěle takticky zvládnutý zápas s nebezpečným soupeřem. Naše byly v semifinále!
Tam je čekalo Švédsko, které nevypadalo zdaleka tak nadupaně, jako v předešlých letech. Naše hráčky sehrály opět zcela vyrovnané utkání a proti dvěma švédským pětkám položily také dvě. Rozhodla úspěšnost kopů – Švédky proměnily oba, naše z těžších úhlů ani jeden. Postup do finále a tím i do nejvyšší evropské divize TOP 12 tak dívkám unikl o pouhé čtyři body:
Švédsko – Česká republika 14 : 10
V boji o třetí místo nás čekalo další překvapení turnaje – Polsko. Tady už ale naše dívky nepřipustily žádnou debatu a jasně vyhrály 15 : 0. Celé utkání stylově zakončila Pája Čuprová, když si v posledních vteřinách počkala na Polku, unikající po lajně, a ukázkovou skládkou ji doslova vynesla ze hřiště.
O třetí místo:
Česká republika – Polsko 15 : 0
Celý turnaj se po oba dva dny odehrál za slunečného počasí, příroda si ovšem něco schovala na finále. Když vyběhly na hřiště Švédky a Belgičanky, v dáli hřmělo. V první půli začalo krápat a druhá se dohrávala v průtrži mračen. To ale ragbistkám samozřejmě nevadí. Belgičanky vyhrály 24 : 0 a radovaly se i v proudech vody.
Švédsko – Belgie 0 : 24

Celkové pořadí:
1. Belgie
2. Švédsko
3. Česká republika
4. Polsko
5. Moldavsko
6. Švýcarsko
7. Rumunsko
8. Chorvatsko
9. Gruzie
10. Dánsko
11. Rakousko
12. Maďarsko

Do nejvyšší divize TOP 12 postupuje Belgie a Švédsko, do Divize B sestupuje Rakousko a Maďarsko.
Naše dívky potěšily výborným umístěním a hlavně předvedenou hrou.

Český tým se raduje po vítězství v utkání o třetí místo.

« »