České Rugby Ženy

Tento web je neoficiální a informace a výsledky zde uváděné jsou občas zveřejněné dříve, než došlo k jejich kontrole a oficiálnímu schválení Českou rugbyovou unií.

Mohou tedy obsahovat drobné nepřesnosti. Pro čistě oficiální informace se musíte vrátit zpět na hlavní stránky České rugbyové unie.

České ragbistky se utkaly se světovou špičkou – je co zlepšovat

České ragbistky se v rámci přípravy na Mistrovství Evropy v sedmičkovém ragby, které bude zároveň kvalifikací na Letní olympijské hry v Riu 2016, vydaly na jeden z nejstarších a největších evropských turnajů v sedmičkovém ragby – do Amsterodamu. Tam se mimo jiné střetly s týmy z širší světové špičky. „Máme co zlepšovat“, říká kapitánka Klára Hladilová.
Amsterodamský turnaj v sedmičkovém ragby se hraje již od roku 1972 a jedná se o prestižní záležitost, na kterou se sjíždějí ragbistky a ragbisté z celého světa. Nejvyšší ženská kategorie je součástí elitní Světové série a je to kategorie uzavřená, na kterou se musí týmy kvalifikovat. Český tým se účastnil druhé nejvyšší kategorie, která je otevřená.
České ženy patří v celosvětovém srovnání výkonnostně do takzvaného druhého sledu, tedy do skupiny zemí, které jsou hned pod absolutní špičkou. V rámci amsterodamského turnaje narazily i na několik „prvosledových“ týmů a výsledek byl nemilosrdný – je co dohánět.
V základní skupině nejdříve náš tým poměrně snadno přehrá tým Movers ’n Shaikhas ze Sjednocených arabských emirátů 26 : 0. Nemylme se exotickou lokací – tento tým je složen z hráček ze všech klubů z Perského zálivu a jedná se především o Evropanky, Australanky a Novozélanďanky zde žijící a pracující.
V druhém utkání naše hráčky narazily na výběrový tým, složený z hráček z nizozemských klubů, Paarse Rebellen. Nizozemská reprezentace je „prvosledový“ tým, nicméně s tímto klubovým výběrem si naše hráčky poradily a po trochu dramatickém úvodu, kdy prohrávaly už 0 : 12, otočily výsledek na 19 : 12.
Pak ovšem přišel náraz do zdi a probuzení do reality. V posledním utkání základní skupiny nastoupila proti našim dívkám jedna ze světových ragbyových velmocí, Wales. Výsledek byl jednoznačný – prohra 0 : 63.
I tak postoupily naše hráčky z druhého místa do elitní čtvrtfinálové skupiny. Tam je čekaly soupeřky z nejtěžších: australský výběrový tým Tribe 7’s, který se soustřeďuje na výchovu příštích australských reprezentantek, a především tým Maple Leafs, což je kanadský rezervní tým. Kanada patří v ženském ragby trvale mezi dva-tři nejlepší týmy světa a její „áčko“ právě den před tím vyhrálo v Amsterodamu závěrečný turnaj Světové série.
Čtvrtý tým ve skupině bylo Polsko, které hraje na podobné úrovni jako my a se kterým se střetáváme poměrně často.
Výsledky jasně ukázaly, že do „prvního sledu“ máme co zlepšovat. Australský výběr nás porazil 43 : 0 a kanadská rezerva Maple Leafs 54 : 12. Pozitivním momentem tohoto utkání bylo to, že naše hráčky si uvědomily, že i s takovým soupeřem se dá hrát a dokázaly Kanaďankám položit dvě pětky.
V posledním utkání si naše hráčky spravily chuť a porazily Polsko 24 : 5.
Celý turnaj vyhrál právě kanadský tým Maple Leafs, který ve finále porazil Irsko 26 : 14. Kanaďanky tak mají z Amsterodamu „double“. Jejich první tým zvítězil v turnaji Světové série, jejich rezerva v otevřeném turnaji. Naše hráčky si vyzkoušely hru proti těm nejlepším světovým týmům, což je bezpochyby posune zase o kousek dále. Mistrovství Evropy a kvalifikace na olympiádu se blíží.

Výsledky našich dívek:
základní skupina
Česká republika 7 – Movers ’n Shaikhas (SAE)
26 : 0
Česká republika 7 – Paarse Rebellen (Nizozemsko)
19 : 12
Česká republika 7 – Wales Women 7’s
0 : 63

čtvrtfinálová skupina
Česká republika 7 – Tribe 7’s (Austrálie)
0 : 43
Česká republika 7 – Maple Leafs (Kanada)
12 : 54
Česká republika 7 – Polsko 7
24 : 5

Minirozhovor s kapitánkou Klárou Hladilovou:
Podle výsledků to vypadá, že vám totálně nevyšlo utkání s Walesem? Wales sice patří do širší světové špičky, ale tam je obvykle brán za jeden ze slabších týmů?
K. H.: „Tohle utkání nám vůbec nesedlo. Velšanky nás přehrávaly rychlostí a krokovou technikou. Velmi špatně jsme bránily a soupeřky jsme neskládaly. Bez skládek nemůžete hrát ragby.“

Naopak proti Kanaďankám se vám i přes vysokou prohru podařilo bodovat?
K. H.: „Ano, dokázaly jsme jim jako první tým na turnaji položit hned dvě pětky. Do té doby hrály s čistým kontem. To považuji za takový malý úspěch. Ale opět – chtělo to lépe bránit.“
(České pětky pokládaly Barbora Bendová a právě kapitánka Klára Hladilová.)

A celkově?
K. H.: „Celkově skvělé. Máme spoustu zkušeností, do týmu naskočily nové holky a víme, co zlepšovat. Všechny ostatní týmy jsme porazily, na ty nejlepší zkrátka musíme ještě přidat. Ale hrát s nimi, to vás vždycky nakopne.“

České reprezentantky po utkání s kanadským týmem Maple Leafs, foto Pavel Chaloupka

« »