České Rugby Ženy

Tento web je neoficiální a informace a výsledky zde uváděné jsou občas zveřejněné dříve, než došlo k jejich kontrole a oficiálnímu schválení Českou rugbyovou unií.

Mohou tedy obsahovat drobné nepřesnosti. Pro čistě oficiální informace se musíte vrátit zpět na hlavní stránky České rugbyové unie.

Česká ragbistka vicemistryní Nového Zélandu

Petra Křiklánová získala ve svém ragbyovém klubu Hutt Old Boys Marist na Novém Zélandu ocenění „hráčka roku 2015“ a s týmem Wellington Pride vybojovala druhé místo v nejvyšší novozélandské ragbyové soutěži National Women Provincial Competition.
Soutěž NWPC je, stejně jako nejvyšší novozélandská mužská ragbyová soutěž, soutěží provinciálních výběrů. Do týmu Wellington Pride, tedy výběru Wellingtonu, se snaží probojovat hráčky z osmi wellingtonských klubů a není snadné toho dosáhnout. Pro každou hráčku je to proto obrovská čest se do Wellington Pride dostat, protože konkurence je velká. Obsadit pak v soutěži druhé místo je opravdu úspěch.
Petra začínala hrát ragby v době, kdy byl tento sport téměř čistě mužskou záležitostí a dnešní boom ženského ragby se teprve rodil. V osmi letech se dostala do klubu ARC Iuridica, v kterém hrála za mladší žáky. Nutno podotknout, že její spoluhráči byli vesměs samí chlapci. „V asi deseti letech jsem s ragby musela skončit, protože tou dobou se v Čechách ještě žádný ženský tým nevyskytoval a kluci začínali mít navrch,“ vysvětluje Petra Kříklánová.
Po vzniku ženských klubů se Petra k ragby ještě několikrát vrátila, kdy si třeba zahrála za ženský klub The Lizards, za pražskou Slavii a zúčastnila se ME 2004 v sedmičkovém ragby ve Francii. Nicméně poté se rozhodla reprezentovat ČR v softbalu. A právě díky softbalu se Petra dostala na Nový Zéland, kde se opět začala věnovat ragby, tentokrát však patnáctkovému.
„Na konci února letošního roku jsem šla na první trénink týmu HOBM (Hutt Old Boys Marist), za který ostatně hrál ve stejné sezóně i reprezentant Václav Jursík. No a u patnáctkového ragby už jsem zůstala. Takže pro mě úplně nová zkušenost, protože do té doby jsem hrála jen ragby sedmičkové,“ podotýká česká ragbistka. Nedlouho nato se dostala do reprezentace týmu Wellington Pride, což bylo pro hráčku z České republiky nesmírný úspěch. S týmem Wellington Pride pak získala druhé místo v soutěži NWPC.
Ocenění „hráčka roku 2015“ je pro českou ragbistku o to cennější, že musela obstát v novozélandské konkurenci, která je mnohem větší než v České republice. V týmu Wellington Pride navíc hrává po boku bývalých či současných hráček Black Ferns. Petra Křiklánová plánuje na Novém Zélandu odehrát ještě minimálně jednu klubovou sezónu a přála by si opět reprezentovat tým Wellington Pride a s ním získat titul mistryň NZ.

Foto archiv Petry Křiklánové

Foto Masanori Udagawa

« »