České Rugby Ženy

Tento web je neoficiální a informace a výsledky zde uváděné jsou občas zveřejněné dříve, než došlo k jejich kontrole a oficiálnímu schválení Českou rugbyovou unií.

Mohou tedy obsahovat drobné nepřesnosti. Pro čistě oficiální informace se musíte vrátit zpět na hlavní stránky České rugbyové unie.

Nový ragbyový klub Olymp cílí na mužské i ženské ragby

V dubnu tohoto roku byl založen nový ragbyový klub, Olymp Ragby. Vznikl spontánně, snahou zakladatelů o rozšíření ragby a nabídkou Centra sportu Ministerstva vnitra na využití jejich sportovního areálu. Za vznikem stála snaha Jihoafričana Nevilla Parryho o vznik sportovního zázemí pro talentované ragbisty a ragbistky, kteří by jednou mohli hrát ragby nejvyšší úrovně.

Dal dohromady tým, ve kterém jsou trenéři a manažeři Jan Macháček, Tomáš Rychecký a Karel Berounský. Ve spolupráci s Jiřím Beranem, ředitelem Sportovního centra Ministerstva vnitra, následně vznikl klub, který bude fungovat na stadionu na pražské Markétě, 8 minut chůze od stanice metra Petřiny.

Klub cílí především na talentovanou mládež, představí ragby školákům Prahy 7 a 6, zapojí se do stávajících soutěží ČSRU při využití sportovišť Ministerstva vnitra. V juniorských a dospělých kategoriích se zaměří na sedmičkové ragby mužů i žen. Představí ragby pro policejní složky a zaměstnance MV.

Již nyní klub vede dva školní kroužky na pražských Petřinách. První akce připravuje klub již na léto, pravidelnou činnost od nové sezóny. Klub již podal přihlášku, aby se stal členem ČSRU.

Neville Parry o novém klubu Ragby Olymp:

„Vzhledem k omezenému ragbyovému zázemí jsme uvážili, že bude vhodné založit další pražský ragbyový klub, se zaměřením na nový olympijský sport, ragbyové sedmičky. Za tímto účelem je třeba mít prvotřídní zařízení, aby přilákalo sportovce z atletiky, fotbalu atd … Olymp takové zázemí nabídne. Chceme, v duchu sportovního klubu policie, motivovat k ragby děti z rodin policie i ozbrojených sil. Chceme rozšířit přitažlivost ragby, nádherné hry v pravém smyslu fair play, vášně, oddanosti a úcty ke kolegům soupeřům.

Česká republika je bohatá na sportovní talenty, kteří se mohou za 9 let účastnit Olympijských her v ragby. Být členem ČSRU je velmi důležité, neboť naši sponzoři chtějí zvýšit úroveň sedmiček a profesionality obecně. Olymp chce být součástí rodiny českého ragby všemi způsoby.“

Neville Parry:
V Jižní Africe narozený podnikatel, žijící v Praze od roku 1995. Je předsedou představenstva skupiny Woodcote, řetězce obchodů se stavebními materiály. Jeho portfolio společností má obrat přes 3 miliardy Kč. Je také předsedou správní rady školy International School of Prague v Nebušicích.

Během studentských let v Johannesburgu hrál Neville ragby za Transvaal U20 i za jihoafrické univerzity, po boku mnoha budoucích reprezentantů JAR. Od té doby je vášnivým fanouškem ragby. Byl jedním ze zakládajících členů týmu Prague Barbarians, ale byl nucen ragby opustit v roce 2001 kvůli operaci zad.

Jiří Beran o spolupráci:

„Jsme rádi, že se ragby zařadí mezi naše sporty, využije sportoviště na pražské Markétě a představí program výkonnostní přípravy směrem ke kvalifikaci a poté k účasti na LOH. Vedle toho nabídne sportovní program pro policisty a zaměstnance MV.“

Ing. Jiří Beran, ředitel Centra sportu Ministerstva vnitra, které zabezpečuje přípravu sportovců ke státní sportovní reprezentaci a provozuje sportovní areály a dislokovaná pracoviště.

Jan Macháček:

„Díky souhře okolností a úsilí Nevilla Perryho, Jiřího Berana a ostatních máme šanci vybudovat v Praze nový klub s kvalitním zázemím, které je zapotřebí k tomu, abychom mohli pomýšlet na postup na přední evropské pozice v mužském i ženském ragby.“

Jan Macháček: Jeden z historicky nejúspěšnějších českých ragbistů. Pětinásobný hráč roku hrál nejvyšší soutěže na Novém Zélandu, Walesu, Anglii a Francii a byl zvolen dvakrát do světového výběru Barbarians. Dnes je mezinárodním trenérem mládeže a propagátorem ragby.

Neville Parry

« »