České Rugby Ženy

Tento web je neoficiální a informace a výsledky zde uváděné jsou občas zveřejněné dříve, než došlo k jejich kontrole a oficiálnímu schválení Českou rugbyovou unií.

Mohou tedy obsahovat drobné nepřesnosti. Pro čistě oficiální informace se musíte vrátit zpět na hlavní stránky České rugbyové unie.

Možnost účasti na Letních olympijských hrách v Riu 2016 stále existuje!

Systém olympijské kvalifikace je poměrně komplikovaný, protože Mezinárodnímu olympijskému výboru jde ve shodě s Rugby World o to, aby se do kvalifikace mohlo zapojit co nejvíce zemí. To ovšem otevírá možnost pro naše dívky ještě bojovat o účast!
Pro evropské týmy platí tato kvalifikační pravidla:
1. Do Ria 2016 postupují přímo první čtyři týmy ze Světové série (mezi první čtyřkou se z Evropy momentálně drží Francie, Anglie je pátá, Rusko sedmé).
2. Přímo také postupují vítězky Divize TOP 12.
3. Další týmy se zúčastní evropského olympijského kvalifikačního turnaje 18. 7. – 19. 7. v portugalském Lisabonu. Do něj se postupuje podle tohoto klíče: nejlepších sedm (pokud bude mít Francie už postup jistý) nebo osm týmů z TOP 12, přičemž automaticky vypadává Skotsko a Wales, jehož hráčky se mohou olympiády zúčastnit pouze v týmu Velké Británie. Dále čtyři nejlepší (případně tři, kdyby v nejlepší čtyřce Světové série nebyl žádný evropský tým) týmy z Divize A, kde hrají naše holky. A vítěz Divize B.
4. V červnu 2016 se odehraje závěrečný světový kvalifikační turnaj, kterého se zúčastní čtyři týmy z Evropy, tedy druhý z Divize TOP 12 a první až třetí tým z evropské kvalifikace. Vítězky tohoto turnaje opět postupují na olympiádu.

Další účastníky olympijského turnaje tvoří vítězky Mistrovství Asie, Mistrovství Afriky, Mistrovství Oceánie, Mistrovství NACRA (Severní Amerika a Karibik) a Mistrovství Jižní Ameriky. Pokud se vítězky těchto turnajů kvalifikovaly jinou cestou (například přes Světovou sérii), postupuje další tým v pořadí.

Posledním, dvanáctým týmem olympijského turnaje jsou domácí Brazilky.

Naše dívky tedy musí skončit nejhůře do třetího (možná i do čtvrtého) místa v Divizi A a postoupí do evropského kvalifikačního turnaje v červenci v Portugalsku. Tam musí skončit nejhůře třetí, aby postoupily do světového kvalifikačního turnaje. Toho se účastní čtyři týmy z Evropy, tři týmy z Afriky, tři týmy z Asie, dva týmy NACRA, dva týmy z Oceánie a dva týmy z Jižní Ameriky. Vzhledem k tomu, že všechny nejlepší týmy z těchto oblastí už budou kvalifikované jinou cestou (z oblasti NACRA například Kanada ze Světové série a USA z Mistrovství NACRA), tuto soutěž nejspíše ovládnou evropské týmy. Cesta na olympiádu v Riu je tedy pro nás sice komplikovaná, ale nikoli úplně nemožná. Je třeba udělat úspěšný první krok na Mistrovství Evropy Divize A – skončit nejhůře do třetího místa. Raději však rovnou vyhrát!

« »