České Rugby Ženy

Tento web je neoficiální a informace a výsledky zde uváděné jsou občas zveřejněné dříve, než došlo k jejich kontrole a oficiálnímu schválení Českou rugbyovou unií.

Mohou tedy obsahovat drobné nepřesnosti. Pro čistě oficiální informace se musíte vrátit zpět na hlavní stránky České rugbyové unie.

České ragbistky neprošly na ME přes čtvrtfinálovou past

České ragbistky na Mistrovství Evropy Divize A prohrály rozhodující čtvrtfinálové utkání se silným Švédskem a vypadávají tak z olympijské kvalifikace.
Mistrovství Evropy Divize A se konalo letos v litevském Kaunasu ve dnech 13. 6. – 14. 6. a díky blížící se olympiádě bylo opravdu „nabité“. Jasnými favoritkami byly především Belgičanky, jejichž některé hráčky hrají nejvyšší francouzskou ligu. Ale mezi favority patřily i na výsluní se vracející týmy Švédska a Finska, nemluvě o zemích s velkou ragbyovou tradicí, jako je Rumunsko a Gruzie. Naše hráčky sice mezi absolutní favoritky nepatřily, ale vzhledem k tomu, že k postupu v olympijské kvalifikaci stačilo skončit do čtvrtého místa, šance tu byla.
A trvala i po prvním hracím dni. V základní skupině nejdříve naše hráčky těsně porazily Finsko 7 : 5, pak prohrály s favoritkami z Belgie 7 : 26. Ve třetím utkání přehrály domácí Litvu 15 : 0. Do čtvrtfinále na druhý den tak postupovaly ze skupiny ze slibného druhého místa. Ve čtvrtfinále ovšem narazily na silné Švédky. Ty nám hned v prvním poločase nasázely čtyři pětky a odskočily na 0 : 20. V druhém poločase se naše hráčky vrátily do hry a začaly také bodovat. Snížily na 12 : 20, ale více toho nestihly. To byl i konec olympijských nadějí, protože čtvrtfinálová prohra nás odsunula do skupiny o osmé až páté místo, tzv. Plate.
V semifinále Plate se náš tým střetl s tradičními soupeřkami ze Švýcarska a prohrál o jediný kop 10 : 12.
V posledním utkání o celkové sedmé místo pak porazil Norky 15 : 5.
Zvítězila Belgie, která ve finále porazila Finsko 29 : 7, v olympijských kvalifikačních bojích bude pokračovat i třetí Švédsko a čtvrté Rumunsko.
My jsme zopakovali sedmé místo z loňského ME, přičemž jsme určitě měli ambice vyšší.

Utkání našich hráček:

základní skupina
Česká republika – Finsko 7 : 5
Česká republika – Belgie 7 : 26
Česká republika – Litva 15 : 0

čtvrtfinále
Česká republika – Švédsko 12 : 20

skupina o 5. – 8. místo (Plate)
semifinále
Česká republika – Švýcarsko 10 : 12
o 7. místo
Česká republika – Norsko 15 : 5

Celkové pořadí Mistrovství Evropy Divize A:
1. Belgie
2. Finsko
3. Švédsko
4. Rumunsko
5. Polsko
6. Švýcarsko
7. Česká republika
8. Norsko
9. Maďarsko
10. Moldavsko
11. Gruzie
12. Litva

Gruzie a Litva sestupují do Divize B, Belgie a Finsko postupují do nejvyší divize TOP 12. Belgie, Finsko, Švédsko a Rumunsko zároveň postupují do evropské olympijské kvalifikační skupiny, jejíž turnaj se odehraje v červenci v Portugalsku.

Horní řada zleva: asistent trenéra Dan Beneš, fyzioterapeutka Iveta Pokorná, Martina Hlaváčová, Barbora Světlíková, Kateřina Vrbacká, Lucie Svobodová, kapitánka Klára Hladilová, Kateřina Koubová, vedoucí týmu Pavel Chaloupka, trenér Michal Ouředník.
Spodní řada zleva: Barbora Bendová, Kateřina Nováková, Pavlína Čuprová, Kamila Rousová, Šárka Šimánková, Věra Samková.
foto ČSRU

« »